Skivrecension

The Aztec creation myth suite
Evolutionsfragment med jazziga förtecken

Lasse Mørck

The Aztec creation myth suite

Skivbolag: www.lassemoerck.dk
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag har skivan på när min dotter kommer hem. Hon undrar om det är Pippi Långstrump jag tittar på. På de första Pippi-filmerna är det ett ganska jazzigt och fragmentariskt modernt sound inledningsvis. Det är också en väldigt enkel och bra beskrivning av denna musik som periodvis är ganska fri i sitt uttryck, men sedan blir låtarna mer arrangerade med solon och melodier som sig bör i jazzen. Men det finns alltid ett sydamerikanskt sound i bakgrunden och det förstärks av gitarristen Raphael Gimenes och Yohanier Ramón på percussion. Det skapas ett njutbart flyt som lyfter de ofta utdragna melodiernas toner. Men det blir aldrig brötigt och tufft utan håller sig städat och elegant.

Hela skivan är tematiskt uppbyggd kring aztekindianernas skapelseberättelse. De sex solarna. Med skivan följer sex konsttryck som avbildar tillblivelsen av världen och de sex solarnas uppenbarelse i berättelsen om skapelsen.

Bilderna är gjorda av den dansk-mexikanska konstnären Rama King Nash (1976-2018).

Lasse Mørck är basist och även kompositör av alla sex styckena. Innan skivan kom ut hade Mørck fått utmärkelsen Årets unga jazzkomponist av DPA, danska organisationen för kompositörer, för låten Tezcatlipoca som beskriver den gud som råder över natten, domen och sveket.

Jag gillar den sydamerikanska touchen i låtarna och växlingen i melodi och tempo. Trumpet (Jakob Sørensen) och saxofon/klarinett (Jesper Løvdal) sköter frontlinjen med stadigt komp i bas (Lasse Mørck) och trummor (Snorre Kirk) – dock är skivan något kort med sina 32 minuter.

Här finns fantasin i melodi och uttryck – det hörs att Lasse Mørck bott några år i Mexiko, influenserna är ibland påtagliga. Rolig multikulturell mix av jazz och sydamerikansk musik, aztekernas skapelsefilosofi och konstnären Rama King Nash medverkan.

Annonser