Skivrecension

The 30th anniversary concert
Jazz Lira Gillar

Corpo

The 30th anniversary concert

Skivbolag: Prophone/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Kvintetten Corpo firar trettio år med en liveplatta. Med en grupp som turnerat så mycket runt om i Europa men också i Sydafrika passar det förstås bra. Här finns det extra mycket plats för improvisation och dynamiskt samspel.

Öppningslåten Naiv Nils bjuder på en sirligt vacker nordiskklingande melodi som kontrasteras mot slagverket. Hos Corpo möts folkmusikinspirerade melodier med jazz och utomeuropeiskt slagverk. Nästa låt Krukan är en dialog mellan Ebba Westerbergs lergodstrumma och Mikael Godées sopransaxofon. Sedan följer låten 65 som inleds med ett lyriskt bassolo av Thomas Markusson. Här finns generöst utrymme för var och en i gruppen att uttrycka sig. Samspelet i gruppen är annars typiskt där de får fram ett skönt flyt.

Övriga medlemmar i kvintetten är Lars-Erik Norrström på piano och klaviaturer samt Marieke Wiening bakom trummorna. Dessutom gästas Corpo av en stråkkvartett och sångerskan Almaz Yebio. Jubileumsskivan bjuder på 51 minuters suverän musik och det är bara att hoppas att kvintetten fortsätter att spela ihop. 


Fler recensioner

Annonser