! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Välmeriterat folkmusikband Lira Gillar

Le Vent Du Nord

Territoires

Skivbolag: Borealis Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter att ha varit en kvartett sedan starten 2002 utökades Le Vent Du Nord i fjol när André Brunet, tidigare i La Bottine Souriante, anslöt, och med de nu dubbla violinerna blev deras ljudbild ännu lite större. Som vanligt rymmer den även Nicolas Boulerices knattrande vevlira och jazziga piano, Olivier Demers bultande fotstampande, Réjean Brunets fingerfärdiga durspel och maffiga basgitarr, och Simon Beaudrys gitarr- och bouzoukikomp.

Tradlåtar från Québec möter egenskrivet av samtliga medlemmar, och gruppen lägger gärna till egna instrumentala kompositioner till de gamla sångerna. Inte bara det instrumentala spelet är briljant framfört, utan stämsången sitter också som gjuten, som i a cappella-låten Louisbourg eller när en mörk, dramatisk röstmatta ligger under Boulerices leadsång i Au régiment.

Territoires är Le Vent Du Nords tionde skiva, och har en stor dynamisk bredd mellan låtarna, från ösig instrumentalmusik och smattrande fötter till finstämda sånger och vackra fiolmelodier. Med andra ord, precis vad som är att vänta av dessa kanadensare. En smula förutsägbart måhända, men lika briljant för det.

Annonser