Skivrecension

Terje
Mörk minimalism Lira Gillar

Alex Zethson

Terje

Skivbolag: Supertraditional
Format: CD/DL
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Terje är en tonsättning av Terje Vigen, en stumfilmsklassiker från 1917 av Victor Sjöström. Den handlar om ”en sjöman [som] får en chans att hämnas den ondskefulla man som gjorde att han flera år tidigare förlorade sin familj.” 

Som en motsträvig kyrkorgel står musiken och stampar i första stycket Öja. Men det som klingar är inte en orgel utan den samlade insatsen av vokalensemblen Embla med dirigenten Ketil Jule Bjørnstad Belsaas, Alex Zethson, Ida Løvli Hidle, Christer Bothén, Olav Luksengård Mjelva, Goran Kajfes och Kristin Amparo Sandberg. Piano, syntar och xylorimba (snarlik en xylofon), dragspel, bas- och kontrabasklarinett, hardangerfela, trumpet och röst.

Gång på gång och på lite olika sätt försöker Öja komma loss, klanger tillkommer och i sista stund släpper det, och ljusare i sinnet flyter den något änglalikt iväg. Andra stycket Grimstad trampar tungt och folk-klingande tryggt, men är obeveklig om man vill hoppa av. Djupa pianoackord håller den flytande, och här får de skilda instrumenten mer rörelsefrihet. Dämpad pockande musik som kittlar fantasin, skenbart enkel men diskret rör det på sig en hel del under ytorna. En mini-cd med två stycken om tio minuter vardera. (Filmen har jag inte sett.)


Fler recensioner

Annonser