! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tre gånger Kotter Trio

Tommy Kotter Trio

Tender land / Improvisation

Skivbolag: Nilento Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Enastående rikhaltig utgivning från pianisten Tommy Kotter och hans trio, på  dubbel-cd:n Tender land förstärkt med sång, slagverk och medverkan av musikelever från Hvitfeldska gymnasiet.
Den tredje plattan här, alltså Improvisation, är just vad den utger sig för, improviserad, och liksom övrigt material inspelat i Nilentostudion, efter en dag av lyckade tagningar. Det är sju nummer utan andra förberedelser än de just avslutade inspelningarna, inget snack, ingen redigering. Kotter har valt att avsluta skivan med sin komposition Winterpoem.
Första cd:n på Tender land samlar gammal Kottermusik, den andra ny. Det är lyrisk pianojazz av bästa slag av en trio vars samarbete är nära nog fulländat.
Sammantaget visar de Kotters strålande melodisinne, bredd och övriga kvaliteter som kompositör och solist. Gine Gaustad Anderssens texter och sång lyfter melodiernas sångbarhet.
Den norska sångerskan, låtskrivare och artist i egen rätt, har ett ljust och suggestivt sångläge någonstans mellan Rickie Lee Jones och Lisa Ekdahl och skriver på både norska/svenska och engelska.
Basisten Yasuhito Mori och trummisen David Sundby är ett par ytterst erfarna och njutbara musiker. Det är svårt att säga vad som driver vad här, för där bas och trummor så ofta brukar framställas som kraftcentral i olika sammanhang, är piano, bas och trummor på de här plattorna så underbart vackert och sömlöst integrerade att en sådan beskrivning skulle vara missvisande.
Jag är lite svag för den lyriska lätthet och lekfullhet som präglar cd nummer två. Domherren, The bells are ringing, den oemotståndliga Summer rain för att nämna några.
Och Tender land förstås, med Hvitfeldtska-eleverna på sång, sax, flöjt, gitarr med mera. Ljus och uppbygglig.
Denna utsökta och tämligen mäktiga skivtrippel är inspelad av Michael Dahlvid och mixad av Lars Nilsson.

Annonser