Skivrecension

Tempus
Barockinfluenser i jazzmiljö

Mauritz Agnas

Tempus

Skivbolag: Agnas Musikproduktioner
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många i släkten Agnas är musiker, mest inom jazzområdet. De har gjort sig kända genom inspelningar, egen studioverksamhet, konserter, skivor och komponerande. Således ett litet svenskt musikaliskt universum som sätter sin färg på flera delar av vårt musikliv, inte enbart inom det rena jazzidiomet.

En ny Agnas-inspelning har nu landat. Denna gång med den yngre Mauritz Agnas, jazzbasist med kontrabas som sitt huvudinstrument. Nu kommer han med sin första skiva, Tempus, i eget namn. På den etablerar han sig med egna kompositioner med en profilerad musik där han använder uttryck och klanger från barockmusikens mångfald. Musiken på skivan är skriven för en kvintett av instrument; blockflöjt, cello, cembalo, fagott och kontrabas. Han arrangerar sina tio stycken som olika musikaliskt möblerade rum, med sina idéer om hur instrumentens karaktärer ska samspela och fylla rummen. De olika styckenas uppbyggnad skiljer sig tydligt från varandra och underströmmar från jazzmusikens fria variationer skymtar.

Mauritz Agnas har skrivit sin musik så att varje stycke har sin egen stämningsskapande kraft och identitet. Genom sina lyhörda medmusiker får han sina kompositioner att bryta sig mot varandra och bli till svängande övertygelser om att olika musikformer inspirerar varandra.

Annonser