! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tango möter jazz

Javier Girotto Trio

Tango nuevo reloaded

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 5 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Argentinske saxofonisten Javier Girotto har spelat både jazz och tango sedan unga år. Han studerade jazz på Berklee College of Music i Boston och hamnade sedan i Italien, dit det fanns starka släktband. Till dags dato har Girotto hunnit med uppemot fyrtio album och känner sig nu manad att sammanfatta vad tangon betytt för honom som artist och människa. Tango nuevo är en klassiker; ett album som det argentinska bandoneon-ljuset Astor Piazzolla spelade in i tandem med den amerikanske barytonsaxofonisten Gerry Mulligan. Girotto hörde den redan som tioåring.
För att hylla inspelningen som ägde rum för 45 år sedan har Javier Girotto nu slutligen debuterat på Siggi Lochs etikett Act. Signifikativt i sammanhanget är att samme Loch var insyltad i originalskivans tillblivelse.
Det är en snygg kammarjazzvariant vi hör. Gianni Iorio på bandoneon och Alessandro Gwis på piano och elektronik (It takes three to tango?) bistår Girotto på ett sätt som får den inledande Close your eyes and listen att framstå som en regelrätt programförklaring.

Annonser