! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stilla motstånd med rock’n’roll från exilen Lira Gillar

Tamikrest

Tamotaït

Skivbolag: Glitterbeat
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tamikrest är aktuella med sitt femte album. De fortsätter att kämpa för sin sak, att kunna bevara tuaregfolkets (eller kel tamasheq-folket som de helst vill bli kallade) kultur och traditioner i Saharaområdet. Och att på sikt återigen kunna leva i ett eget land, Azawad, vilket existerade en kort period.

Albumtiteln Tamotaït betyder ”hopp om positiv förändring”. Från exilen i Algeriet och Paris samt från Malis och Algeriets ödsliga gränsområden skapar de sånger om protester, förtryck, revolution och en positiv framtid. Soundet är det typiska ökenbluesiga gunget och melodierna är ett mix av traditionell afrikansk musik och västerländsk rock. Sången är på tamashek.

Timtarin gästsjunger den marockanska sångerskan Hindi Zahra. På sista låten, den atmosfäriska Tabsit, gästspelar japanska musiker som spelar traditionella stränginstrument, den fem-strängade tonkori och shamisen. Anha achal wad namda riktigt osar rock’n’roll. Amzagh är stillsamt melankolisk. Ett riktigt rock’n’roll-album som är mycket behagligt att lyssna på.

Annonser