! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lyrisk vokaljazz Lira Gillar

Lena Åkesson

Tales of a travelling mind

Skivbolag: Hans Åkesson Musikproduktion
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 25 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är alltid kul när det händer. Att det bakom ett diskret, eller mycket ospännande, konvolut, döljer sig en liten pärla. Som här.
Tales of a travelling mind är en fantastiskt fin skiva från kompositören och sångerskan Lena Åkesson. Nio sånger med engelska texter, vardagslyriska bilder, eller skisser, till ett riktigt bra melodimaterial. Alltsammans skrivet av sångerskan och producerat av Hans Åkesson, som också bidrar med ett strålande spel på saxofon och klarinett. Han bränner av ett gäng solon här som är ljuvliga.
Lena Åkesson sjunger konstlöst med varsam omtanke om varje stavelse. Jag tycker om hennes spröda sätt att ta de ljusa tonerna och i nästa stund vara nere i källaren och hämta de mörka. Jag tänker genast på min gamla favorit Julia Fordham; det finns likheter både i sången och vissa kompositioner, som Uncomparable bliss och Dive som hör till höjdpunkterna här.
Mycket fint spel också av trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay, basisten Tobias Grenholm, och pianisten Carl Flamsten. Grenholm har förresten också gjort ett kanonjobb vid mixerbordet (inte minst med sitt eget bassolo i titelspåret, ett föredöme för världens alla basmixare). Heja Lena, heja alla!

Annonser