! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Balkan/romskt

Tibble Transsibiriska

Swedisko

Skivbolag: Marushka Records
Recenserad av: Fredrik van der Lee
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det må ha börjat i Tibble för sju år sedan, men sedan tog resten av världen över. Med en tämligen unik blandning av svenskt folkmusikarv och en stark fascination för Balkanmusik, tog sig sjumannabandet Tibble Transsibiriska rakt ut i den internationella dansnatten. Två album och ett remixalbum har de hunnit med, och här och nu, skiva nummer tre. Resan fortsätter, i samma fotspår (ja, en av skivans bästa låtar heter I samma spår). För varför ändra på ett vinnande koncept?
För vinnande och unikt måste det ändå sägas vara. Dala-romskt sväng är vi knappast bortskämda med. Naturligtvis finns här den osvikliga energin, dragspelsekvilibrismen och de pumpande bastubatonerna som hör genren till, men här finns mer. En kompromisslös nyfikenhet och gränslöshet som gör att det sticker ut i Balkanmängden. Domra-plinkande, sång på svenska, dramatiska balladberättelser och klezmerliknande eufori knådas ihop till en kompott som gör att det rycker såväl i ben som i hjärtmuskeln.
Det här är visserligen musik som bör, som ska, upplevas live. Men i väntan på det, duger Swedisko utmärkt för att sätta fart på en dyster svensk vinterafton vid hemmahögtalarna.Fredrik van der Lee

Annonser