Skivrecension

Swedish songbook series vol 1
Svensk standard Lira Gillar

Leo Lindberg Trio & Jazzagenturen

Swedish songbook series vol 1

Skivbolag: Jazzagenturen
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Jazzagenten och producenten Pontus de Wolfe gjorde helt rätt i att enrollera pianisten Leo Lindberg och hans trio till denna volym ett i Swedish songbook series med utvalda svenska visor, schlagers och jazzlåtar.

Lindbergs trio sätter tonen direkt med Carl Michael Bellmans epistel no 81 Märk hur vår skugga och sen fortsätter det. Man tänker på Bengt Hallberg ur flera aspekter, det eleganta handlaget, den klara tonen och sättet att med lätt hand kunna plocka upp schlager och evergreens i nya arr och ge dem en air av nutid och dåtid i samma rörelse.

Det är elegans och balans på sylvasst underlag där Leo Lindbergs trio kan lira allt utan att för ett ögonblick slinta. Basisten Kenji Rabson och trumslagaren Moussa Fadera är en perfekt match för Lindberg i nygrepp på allt från Jules Sylvains Jag vet ett litet hotell över Taubes Så skimrande var aldrig havet till Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad, Gullins Lars meets Jeff och avslutande Ramels Underbart är kort. Klassiker på gränsen till reifierade institutioner som återtas i sångbarhet och betydelse. Det låter så enkelt men är så svårt.


Fler recensioner

Annonser