Skivrecension

Swan songs
Sextettjazz

Jørgen Emborg

Swan songs

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz 
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En av de viktigaste personligheterna inom dansk jazz är pianisten, kompositören, bandledaren med mera Jørgen Emborg. Han släppte första skivan i eget namn 1979 och har sedan mitten av sjuttiotalet spelat med många av de största namnen på den danska jazzscenen. 

Kring årsskiftet förvärrades hans Parkinsons sjukdom och han kan inte längre spela piano. Titeln på hans senaste skiva är Swan songs och kanske är detta också hans svanesång. Möjligen kunde man tro att det skulle vara en skiva med vemod och existentiell ångest, men så är det inte alls. Här möts man i stället av en jazz med gott humör och mycket flyt framåt. Just flytet i riktningen framåt är något jag slås av: låtarna, arrangemangen och samspelet bidrar till detta. När han inte själv kan spela piano har han bett Lars Jansson att sitta in i bandet och det passar utmärkt för den musik bandet spelar. 

Två blåsare är med på saxofon och munspel, förutom trummor, bas och slagverk. På fyra låtar sjunger Sinne Eeg. Tillsammans gör bandet en jazz som tar intryck av pop och fusion med många fina rytmiska finesser. Till cd-utgåvan får man också en bonusskiva med Jørgen Emborg Greatest, som en generös del av svanesången.

Annonser