! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visor på nytt vis Lira Gillar

Willemark Knutsson Öberg

Svenska låtar

Skivbolag: Playing With Music
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 24 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den svenska visskatten har nästan blivit som en inhemsk real book, ett slags standardlåtar att utgå från och omtolka. Inte minst är det så dessa tre musiker möter materialet: Lena Willemark på sång och fiol, Jonas Knutsson på saxofoner av olika storlek samt Mats Öberg på klaviatur (i första hand piano) och munspel.
Här får älskade visor såsom Den första gång jag såg dig, Deirdres samba, Visa i vinden och Dansen på Sunnanö ny musikalisk skrud och det kan sägas med en gång: trion förhåller sig fritt till förlagorna och ger sin alldeles egna tolkning där såväl svensk folkmusik som jazz inkorporeras. Detta fria förhållningssätt har de till ett gäng låtar de uppenbarligen älskar att spela.

För det klingande resultatet är fullständigt lysande. Från det mest glimrande lyriska spel till brötigt och mustigt skulpterar de fram en musikalisk dräkt till varje låt. Här möter vi tre musiker som spelat ihop i olika konstellationer över många år och precis som man tänker sig med ett vin av ädel sort så har samspelet bara djupnat och jag tappar hakan av hänförelse gång efter annan vid mötet med deras nya Svenska låtar. Så otroligt övertygande helt enkelt!

Annonser