Skivrecension

Svängo nuevo
Sväng Lira Gillar

Sväng

Svängo nuevo

Skivbolag: Galileo Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Brinck
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

31Finska munspelskvartetten Sväng firar tjugo år och släpper sitt tionde album och redan efter en genomlyssning känns världen lite bättre. Albumet är oemotståndligt charmigt, humoristiskt och sjukt svängigt från första till sista låt. 

Efter de senaste fyra tematiska albumen (Sibelius, Best of Sväng, Finsk tango och Finsk trad) ägnas detta album helt åt egenkomponerad musik av bandets fyra medlemmar Eero Turka, Eero Grundström, Jouko Antero och Tapani Varis. Tapani Varis är dessutom ny bandmedlem (efter Pasi Leino) på bas-munspel sedan 2022. 

Albumets titel är alltså anspelning på både nya låtar och en ny, andra version av bandet: Svängo nuevo. Jag hörde vår Bingsjö-drottning Ellika Frisell förklara i en intervju att ”sväng – det har alltid någon koppling till det fysiska”, och munspelskvartetten tror jag understryker det påståendet. Det känns rent fysiskt att all andning, all luft som måste transporteras in och ut genom munspelen, är själva förutsättningen för det jordade och oemotståndliga sväng som är gruppens signum. Albumet rymmer vals, blues (!), tango (?), fem- och sjutakt och kantele-groove – så det är bara att låta sig ryckas med och dansa loss till detta makalösa Sväng!


Fler recensioner

Annonser