Skivrecension

Super Somali sounds from the Gulf of Tadjoura
Djiboutiska arkivfynd

4 Mars

Super Somali sounds from the Gulf of Tadjoura

Skivbolag: Ostinato
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Entusiasterna på Ostinato fortsätter att utforska Afrikas horn. Efter förra årets nyinspelning med Groupe RTD kommer en ny arkivutgåva, men till skillnad från Sweet as broken dates-samlingen från 2017 är det enbart ett band som hörs här. Storbandet 4 Mars (Quatre Mars) bestod av ca fyrtio män och kvinnor: sångare, musiker, skådespelare och dansare, som mest liknade en ”olympisk trupp”, namngiven efter datumet då partiet RPP bildats.

RPP styrde ensamt Djibouti efter självständigheten 1977. Musik och kultur var, som på andra håll i Afrika, i den nya nationens tjänst i bygget för framtiden. RPP satsade stort på kultur, fram till inbördeskriget i början av 1990-talet. Detta berättas i cd-häftet, men om själva inspelningarna sägs inte mer än att de är från 1982 till 1994 och kommer från den nationella radions arkiv. Övrig dokumentation verkar saknas. Men musiken är påtagligt sammanhållen plattan igenom, med massor av call and response-sång, orgelkomp och gungig bas, blås och flöjter, en hel del baktakt. Ljudkvaliteten varierar något, delvis för att en del spår kommer från piratkopior av stulna masterband som producenten Vik Sohonie letat upp.

Djibouti är en hörbar korsväg där afrikanskt, arabiskt och indiskt mötts genom seklerna. 4 Mars låter fulla av självförtroende och energi och måtte ha varit en upplevelse att se live.

Annonser