! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nordisk folkjazz

Sunniva Brynnel & Timo Alakotila Duo

Sunniva Brynnel & Timo Alakotila Duo

Skivbolag: Rosanna Records
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 13 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Sunniva Brynnel såg dagens ljus för första gången på den svenska västkusten blev hon del av ett musikaliskt arv, där sex generationer före henne bestått av kvinnliga musiker. Ja, jag skriver om den Sunniva Brynnel som till vardags ingår i Liras redaktion, och som vi hört i gruppen Mareld, startat av en tidigare generation Brynnel. I ett hus i Nottingham många år senare mötte Sunniva av en slump Timo Alakotila – Finlands motsvarighet till Ale Möller vill jag påstå. Ur detta möte föddes så småningom albumet Sunniva Brynnel & Timo Alakotila Duo med Sunnivas kompositioner.

Det är nordiska folkmusiktongångar framförda främst på piano och dragspel som kommer till mötes ur högtalarna. Stundtals jazzigt, men hela tiden med en folkmusikalisk grundton. Här och var hörs Hannu Rantanens bas och Risto Sakari Salmis sopransaxofon. Likt maskrosfrön i vinden anas Timos finska tangobakgrund och Sunnivas keltiska musikstudier. De stunder då Sunniva sjunger hamnar jag nånstans mellan Jenny Schaub (West of Eden) ock Sofia Talvik i min mentala skivhylla.

Debutskivan från Sunniva Brynnel & Timo Alakotila Duo är luftig, lättsam och harmoniskt rogivande. Hela vägen från stunder av dovt mörkt nordiskt vemod till de skönt sommarpsalmiga delarna.

Annonser