Skivrecension

Sun soon
Fältet är fritt

Espen Friberg

Sun soon

Skivbolag: Hubro
Format: LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Fältinspelningar och en modular-synt av märket Serge. Det är Espen Fribergs verktyg när han skapar sin atmosfäriska instrumentalmusik, som ofta är lika alarmerande motvalls som ambient meditativ, och definitivt mer av elektroniskt collage än elegant cool jazz.

Espen Friberg är även verksam som konstnär, illustratör, serietecknare och designer. Sun soon är norrmannens solodebut som musikskapare, och dess elva stycken tar oss med på en tripp ut i det okända. Skivan är ämnad att fånga stämningarna i dalen runt byn Leveld, belägen sjuhundra meter över havet, i utkanten av Votndalen i kommunen Ål i Hallingdal. Jag har aldrig besökt platsen så jag vet inte hur väl Friberg lyckas i sitt uppsåt. Klart är emellertid att jag gärna lyssnar till hans musikbyggen. De fjällrika omgivningarna i Leveld har fått agera delad inspirationskälla med målningar av konstnärerna Gøsta Munsterhjelm och Marianne Røthe Arnesen.

Jag må inte ha vandrat i skogarna och bergen i Leveld, men jag tar mig gärna ut på promenad med den här musiken. Sinustoner och sssskkrooooiiiinnkk möter strömmar och stammar. Och snart kommer ju faktiskt solen åter, som albumtiteln låter påskina.


Fler recensioner

Annonser