Skivrecension

Suite til Vesterhavet
Storband på nya äventyr

Blood Sweat Drums + Bass

Suite til Vesterhavet

Skivbolag: Jaeger Community Music
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det säregna danska storbandet Blood Sweat Drums + Bass har för vana att samarbeta med musiker av vitt skilda slag, allt från en norsk metaljazzsaxofonist till klassiska musiker från Syrien. Här gästas de av trumpetsolisten Palle Mikkelborg och Randers Kammerorkester i en svit komponerad av bandets dirigent Chappe Jensen. 

Skira stråkar, klingande metallslagverk och samplade vågor ramar in Turid Guldins röst i den inledande, dramatiska satsen Dødemansbjerget, som efterhand glider över i oerhört intensivt, närmast bombastiskt stråk och blås. I Rolling waves ryms allt från tjutande trumpeter och gungande congarytmer till sprakande live-elektronik i sedvanlig Blood Sweat Drums + Bass-bredd. 

Överlag är dock Suite til Vesterhavet relativt lågmäld och återhållsam för att vara detta drygt tjugo medlemmar starka storband, särskilt i de avslutande satserna som präglas av utdragna stråkackord, och när nästan hela bandet förvandlas till en kör i slutspåret Tantra ligger konstmusiken betydligt närmare än jazzen.

Annonser