Skivrecension

Subaqueous silence
Pianotrio

Ayumi Tanaka Trio

Subaqueous silence

Skivbolag: ECM/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz 
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musik klingar någonstans, ofta i ett rum, och musik gör något med rummet. Viss musik rentav skapar i sig ett slags rumslighet. Så är det med pianisten Ayumi Tanaka och hennes medmusiker, utrymmet dem emellan är ibland så stort och vitt att man får en rumslig upplevelse.

Pianisten kommer från Japan och det hörs. I flera låtar är det som att delta i en zenmeditation. Klanger möts och spridda melodifragment. Vid sin sida har hon två norska musiker: Per Oddvar Johansen på trummor och Christian Meaas Svendsen på kontrabas. Deras samspel kräver en sensibilitet som är delikat, ett utforskande av pianotrions möjligheter i ett slags minimalistisk riktning.

Ibland använder trumslagaren bara en cymbal och utforskar dess klanger och basisten utforskar basens höga register med stråke, höga sjungande toner man inte trodde fanns hos en bas. Några låtar är av mer sammanhållen karaktär, som trior i modern tradition brukar låta. Det är en fascinerande resa att ta del av trions debut på ECM. Här har de hamnat rätt med sin atmosfäriska jazz.

Annonser