! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansk världsmusik

Helene Blum & Harald Haugaard Band

Strømmen

Skivbolag: Pile House Records
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Genom våra liv går flöden, energier och strömmar, tiden bestämmer, platser rår, men vi är tvingade att följa med i rörelser, som kan både vara oändliga, bestående och flyktiga.

Det flyter en ström av liv, traditioner, musik och poesi genom Blums & Haugaards första gemensamma album. Under åratal har de erövrat världen med sin musik. Det är lätt att förstå, musiken har en bredd och rikedom över genrer och tidsepoker. En stor tidlöshet och en märkbar grad av självständighet och elegans.

En dikt från 1800-talet eller en spelmanslåt från mitten av 1700-talet kan vara plattformar som de bygger på i ett särskilt samspel i en musikalisk gemenskap. De kan i sina egna kompositioner öppna ett fönster och släppa in livet, med allt vad det bär av kärlek, glädje, sorg och saknad.

Det är så fullt av överraskningar att lyssna på albumet, där kommer plötsligt Danmarks vinnande bidrag vid Melodi-festivalen 1963, Dansevise, och nästan intill, en hyllning till Danmarks store kompositör Carl Nielsen.

Helene Blums sång har det mesta, den är förförisk, spröd, hudnära och kristallklar. Med självklarhet är det musik i världsklass, det är bara att vänta på nästa samarbete mellan Helene Blum och Harald Haugaard.

Annonser