! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musik med själ

Hederosgruppen

Storstrejk

Skivbolag: Diesel Music/Playground
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musiken sväller och slingrar och hämtar sedan andan med kvickt tillrande pianotoner. Las Palmas heter den klubb i Stockholm där detta började, och det är dessutom första låten på lp:n. 

Nybildade Hederosgruppen består av Andreas Sjögren på basklarinett, tenorsax och sopransax, Emil Strandberg på trumpet och piccolotrumpet, Martin Hederos på flygel och orgel, Josef Kallerdahl på kontrabas och Konrad Agnas på trummor och slagverk. Alla utom Kallerdahl har bidragit med låtar, Hederos och Sjögren mest.

Musiken är i rörelse, här finns en del folkmusikaliska klanger, flera småkluriga fina melodier och mer än ett stänk av spirituell sextiotalsjazz, typ Pharoah Sanders och andra. Ljudbilden och improvisationerna bär en hel del nostalgi och igenkänning, heta känslor och sentiment. Spelet har en omedelbarhet som fordrar lyhörda musiker som dessa. Fast musiken talar ett annat språk än det knallröda omslaget och titeln gör, även om båda lutar sig mot ett 1960- och begynnande 70-tal. Det svänger med lösa tyglar, ostinaton och gung.

Annonser