Skivrecension

Step up a second
Kollektivt frispel

Lisa Ullén, Anna Högberg

Step up a second

Skivbolag: Disorder/Plugged 
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 17 sep 2021

Dela den här recensionen:

Det senaste samarbetet mellan pianisten Lisa Ullén och saxofonisten Anna Högberg är ett 33 minuter långt stycke som på ett föredömligt sätt formulerar själva essensen i kollektiv improvisationsmusik, oavsett om benämningen är jazz eller något annat. Men låt inte den förhållandevis korta speltiden luras, denna dryga halvtimme är extremt omväxlande och omvälvande, fylld av spänning på alla nivåer. 

De första sju minuterna utgörs av en frispråkig dialog mellan Ulléns piano och Högbergs sax, vilket sömlöst övergår i ett massivt pulserande pådrag från de elva musiker som här medverkar. Förutom Ullén och Högberg är det Niklas Barnö, Elsa Bergman och Anna Lund från Högbergs Attack, Mats Äleklint, Per Texas Johansson, Sten Sandell, gitarristen Finn Loxbo, tubaisten Anton Svanberg och violinisten Eva Lindal. 

Den kraftfulla energiboosten växlar via Loxbos gitarr över till ett mer öppet ljudlandskap inbäddat av en suggestiv droneton, som därefter abrupt avlöses av en expressiv klaviaturdialog mellan Ullén och Sandell. Det kollektiva brassandet återkommer i en mer återhållsam form, och kompositionen fasas via en porlande bäck därefter ut genom ett minimalt tonrum där minsta viskning kan höras.


Fler recensioner

Annonser