Skivrecension

Stay now
Triojazz Lira Gillar

Joel Lyssarides

Stay now

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 18 feb 2022

Dela den här recensionen:

När Joel Lyssarides debuterade med plattan Dreamer hade den då 25-årige pianisten med råge passerat stadiet lovande och presenterat sig som en ny röst i den starka traditionen av svenska pianister. 

Det storslaget öppna i kombination med det nära berättandet, detaljrikedom och groove i ett eget rum mellan västerländsk konstmusik och europeisk jazztradition. När Lyssarides är som bäst transcenderas genrerna och med sig på resan har han de två intuitivt lyssnande Niklas Fernqvist och Rasmus Blixt. 

Stay now är trions tredje platta och nyanserna i denna välformulerade trio har djupnat ytterligare. Lyssarides-trion har mejslat fram ett eget uttryck som är omedelbart igenkännbart. Influenserna från barndomsidoler som Jan Johansson, Esbjörn Svenssons EST och Keith Jarrett finns där men överskuggar på intet sätt trions egen etos. Det finns ett sällsamt, materialiserat lyster och en närmast häpnadsväckande klarhet i Lyssarides spel. När han är som bäst talar Joel Lyssarides med lätt hand om evigheten och oändligheten utan att ställa lyssnaren inför ultimatum. Här osar det en första Grammis-nominering för Lyssarides-trion.


Fler recensioner

Annonser