Skivrecension

St Hanshaugen Steel
Steel

Geir Sundstøl

St Hanshaugen Steel

Skivbolag: Hubro
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 17 sep 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kanske synd att jämföra Geir Sundstøls St Hanshaugen Steel med Johan Lindströms From the asylum men de är ändå sina länders just nu mest omtalade pedal steelers. Sundstøls är mer esoterisk i klangbilden i jämförelse med Lindströms komplexa men ändå rakare, tuffare brygd. På det sättet har Geirs soundscape kanske mer besläktat med slide-gitarristen Peder af Ugglas än med Lindströms butik, men uppfinningsrikedomen och experimentlusten delar de akkurat. 

Nåväl, plattan är uppföljare till Grammy-vinnaren Brødløs och St Hanshaugen Steel hämtar namnet från ett nedlagt stålverk som låg i stadsdelen St Hanshaugen i Oslo.

Förutom pedal steel och National-gitarr spelar Sundstøl en lång rad andra både sträng- och klaviaturinstrument. Filmiskt, sfäriskt, kontemplativ musik utan vassa kanter men med stor omsorg om det melodiska och många gånger, enligt Sundstøl själv, tillkommen ur välljudande misstag.

Med sig på resan har Geir Sundstøl klaviaturspelaren David Wallumrød, trumslagaren Erland Dahlen, basisterna Jo Berger Myhre och Mats Eilertsen och trumpetaren Arve Henriksen.

 

Annonser