Skivrecension

Spelar slåttar av Eivind Groven
Norska spelmansprofiler Lira Gillar

Håkon Høgemo

Spelar slåttar av Eivind Groven

Skivbolag: Lærdal Musikkproduksjon
Format: CD/DL
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

I det norska musiklivet var Eivind Groven (1901–1977) en legendarisk och mångsidig personlighet som ännu engagerar. I första hand var han tonsättare men dessutom musikforskare, samlare och spelman på hardingfela och sälgflöjt. Han behärskade såväl konstmusiken som folkmusiken och använde ofta den folkliga musikens speciella kännetecken även i sina kompositioner för symfoniorkester, körer och melodier. Han skrev också musik direkt för hardingfela och några av hans slåttar finns sedan länge i spelmansrepertoaren. Där spelas Grovenslåttarna på många personliga sätt och med särskild lyster.

Håkon Høgemo från Vestlandet är en känd norsk hardingspelare som fört vidare den särpräglade speltraditionen från bygderna i Indre Sogn. Han är en efterfrågad solist i flera projekt och en av medlemmarna i folkmusiktrion Utla med Karl Seglem som frontfigur. Han har vunnit både Landskappleiken och Spellemannpriset två gånger och är numera lärare i hardingfela vid Norges musikhögskola.

Efter flera tidigare skivutgivningar har han nu givit ut denna solo-cd med enbart slåttar av Eivind Groven, som han själv aldrig hann träffa. Håkon Høgemo berättar att han som ung lyssnat till Grovens spel först genom gamla radioinspelningar och senare genom de tio uppteckningar som finns av dennes slåttar i Hardingfeleverket. I övrigt har dessa funnit sin väg in bland hardingspelmännens självklara gehörsspel och rotat sig som klenoder. 

Håkon Høgemo beskriver Grovenslåttarna som fullkomnade med annan slags form och melodisk färg, ofta skapade med en annan stämning av felans strängar. Egenskaper och särdrag som präglar Høgemos eget starkt personliga spel av Grovens förunderliga slåttar. Några av hans närmast gripande versioner är de kända Sumarmorgon och Svartufsen. Hans bländande och inkännande spel på den nya skivan, som också karaktäriserar hela hans karriär, gör honom till en av de stora nutida hardingspelarna.


Fler recensioner

Annonser