Skivrecension

Speaksome
Solopiano Lira Gillar

Christian Wallumrød

Speaksome

Skivbolag: Hubro / christianwallumrod.bandcamp.com
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Robin Skarin
Publicerad: 18 feb 2022

Dela den här recensionen:

Speaksome är som en uppföljare till Christian Wallumrøds första soloskiva Pianokammer som släpptes 2015. Första spåret Self volk har som titeln antyder en folkmusikton över sig. 

Soundet är kärvt likt ett gammalt dåligt folkparkspiano, spelet intimt och närvarande med lite ovanligare melodiska vägar samtidigt som Christian Wallumrøds typiska stämmor kommer fram. Har man hört honom förut känns de igen direkt, en kvalitet inte alla pianister har. På flera senare spår använder han sig också av elektronik och trummaskin på ett sparsmakat men tydligt sätt. 

Även om vi mest hört honom akustiskt i hans egna projekt såsom Christian Wallumrød Ensemble släpptes skivor för över tjugo år sedan där han mästerligt trakterar allehanda syntar. Tillsammans bildar ljuden en självklar helhet där inget känns påklistrat i onödan.

I spåret Zitternpappel låter pianot som en dulcimer (eller kanske cittra) när ackorden darrar likt asplöv. I Gitar nästan som Pete Seegers amerikanska gitarrkomp. 

Skivans titel får mig att fundera över att vara pratsam – i denna tid när musik gärna ska vara effektiv och orden helst inte fler än 140 tecken är det skönt med någon som är lite pratsam. Samtidigt är spelet och kompositionerna utsökt utarbetade och noggranna. Jag träffas direkt av den intrikata men tillgängliga skivan, innerligt och vänligt spel men med en ständig underliggande spänning. Ett lågmäld liten välslipad juvel.


Fler recensioner

Annonser