! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klarinett Lira Gillar

Kjell Leidhammar

Spår

Skivbolag: Alwa
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 2 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kjell-Leidhammar-Klarinett-i-Halland-kopia

Klarinett i Halland
Alwa
Vilka Karin, Magnus, Lars, Hans, Sven och Greger är på denna skiva får läsaren antingen försöka gissa, eller skaffa ett exemplar. Då får hen en fantastisk samlingsutgåva där riksspelmannen och klarinettisten Kjell Leidhammar i sjutton tidigare utgivna låtar kompas av några av landets mest välrenommerade violinister. Klarinettlåtar när de är som bäst, tolkade av en mästerlig blåsare och sekunderat på ett vis som går rakt in i hjärtat på åtminstone mig.
Samtidigt ger Leidhammar ut en solo-cd med låtar från Halland, inte en enda gästinhoppare får plats utan vi får njuta av svenska låtar i ren soloklarinettolkning. Han lägger in blod, svett och tårar i musiken och inte för att jag har en aning men jag skulle kunna tänka mig att äta upp min hatt om Kjell Leidhammar inte samtidigt med spelmanskarriären också haft en jazzdito. Det svänger om låtarna, oavsett danstyp, men såklart inte om den avslutande folkliga koralen, möjligen beror svänget också på klarinettljudets karaktär.
Bland låtarnas ursprungliga tolkare hittar jag ett par tre kändisar såsom Albert Drakenberg, Nils och Fritz Oskar Brogren. Spelet är luftigt och lätt som hos en flöjt ibland, och Leidhammar är bra på drillar men några lite lägre toner hade inte skadat emellanåt. Hade jag varit klarinettist hade jag ändå sett den nya skivan som ett föredöme när det gäller att lära sig hur folkmusik på klarinett ska låta, och kanske lät förr. Samlingsskivan ger mer av musikalisk njutning för gemene kvinna och man.

Annonser