Skivrecension

Space
Briljanta interaktioner Lira Gillar

Lisa Ullén, Elsa Bergman, Anna Lund

Space

Skivbolag: Relative Pitch Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar 
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Oavsett om de spelar i Anna Högbergs Attack eller i andra, både egna och andras sammanhang, framstår pianisten Lisa Ullén, basisten Elsa Bergman och trumslagaren Anna Lund som tre av de främsta företrädarna för svensk jazz, improvisation och konstmusik.

Som trio här, i en inspelning från Fylkingen i januari 2021, låter de musiken bara flöda fram utan att strukturera eller provocera. I stället är det den sömlösa interaktionen och det briljanta spelet i kombination med kraft och intensitet både högt och lågt som sätter den till synes obefintliga agendan.

Ullén excellerar med både klusterspel, svindlande löpningar och raffinerad elegans, och bidrar i lika hög grad som Bergman och Lund till den obevekliga puls och subtila rytmik som genomsyrar musiken.

Även om den tonvärld som vecklar ut sig i de fem kompositionerna här kan tyckas snårig behöver den inte förstås, tolkas eller beskrivas. Det räcker med att ge sig in i den, ge sig hän åt den, utan förbehåll och skygglappar. Och låta sig uppslukas.


Fler recensioner

Annonser