Skivrecension

Sounds from the ancestors
Själfull jazz Lira Gillar

Kenny Garrett

Sounds from the ancestors

Skivbolag: Mack Avenue
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den Detroitfödde altsaxofonisten Kenny Garrett (i Stockholm tidigare i höstas) bjuder på en oemotståndlig workshop, där vi under hans begåvade ledning undersöker de västafrikanska musikrötternas betydelse för jazz, gospel, motown-soul, hiphop och annat.

Spåren leder förstås till många ställen på jorden, som till exempel Frankrike och Kuba. Det är en underbar platta, Garretts tjugonde, oerhört rik på uttryck och färger.

Garrett är dessutom en lättillgänglig musiker, en guide som formulerar sig lika väl i rytm som i melodi. Alltså är Sounds from the ancestors fylld av melodisk modaljazz inspirerad av allt från Marvin Gaye och Aretha Franklin till John Coltrane och många däremellan, folk vars musik ”lifts your spirit” med Garretts ord.

Sex kompositioner inramas av två versioner av It’s time to come home, ett svängigt och suggestivt stycke inspirerat av Garretts möte med kubanske pianisten Chucho Valdés.

Hargrove är en hårdboppande hyllning till den bortgångne Roy Hargrove med Maurice Brown på trumpet, medan For Art’s sake på motsvarande sätt är en hommage till de legendariska trumslagarna Art Blakey och Tony Allen.

Det finns inget sökt eller tillkämpat här, blandningen känns självklar. Garretts alt ömsom sjunger, ropar och spräcker, medan bandet med pianisten Vernell Brown Jr, basisten Corcoran Holt, trumslagaren Ronald Bruner och slagverkaren Rudy Bird vevar upp det ena sköna beatet efter det andra.

Vokala partier finns också. Jag räknar till totalt sju sångare, vars röster främst ger färg i den breda väven.

Skivans mest intrikata spår är Soldiers of the fields/Soldats des champs, med intensiva alt- och pianosolon mot brutalt polyrytmiskt slagverk, följt av titelspåret där Garrett spelar lyriskt intro och outro på piano för att sedan övergå till mer dramatisk alt-akrobatik i duell med två sångare (chant).

Sounds from the ancestors är fantastiskt kul att lyssna på med sitt melodiska och rytmiska överflöd, och Kenny Garrett befäster sin position som en av samtidens mest spirituella och roliga musiker.

Annonser