Skivrecension

Sou Anna
Svensk-portugisisk nutida jazz

Anna Lundqvist Lisboa Cinco

Sou Anna

Skivbolag: Prophone Records/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Anna Lundqvist har varit flitig på den svenska jazzscenen i minst tjugo år, en av de mest progressiva rösterna; nu gör hon en nystart som bandledare och kompositör.

Detta efter en häftig förälskelse 2016, i Portugal och i portugisisk musik. En kärlek till landet, till kreativiteten och de många musikaliska speglingarna. Alltså, ny satsning, ny musik och nytt band!

Albumet spelades in och mixades i Portugal och är producerat av Anna Lundqvist och Joel Silva, övriga musiker är Desidério Lázaro, Daniel Bernardes och André Cavalho. Det är modern jazz med influenser från de medverkande musikernas bakgrunder. Detta är bandets debutalbum och Sou Anna betyder ”Jag är Anna” på portugisiska.

Influensvidden är bred, allt från sakrala hymner till äldre pop och rockmusik. Ett mycket intressant och innovativt album med stor energi och ett starkt samspel i kvintetten, med kompositioner som är väl anpassade till de skickliga musikerna.

På några spår finns det texter av Anders von Hofsten och Anna Einarsson, övriga texter svarar Anna Lundqvist för. Dessa tillsammans förstärker väl albumets tematiska innehåll – om livets bräcklighet, det uppenbara tvånget att börja om på nytt och se sitt liv i skilda speglar.


Fler recensioner

Annonser