! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Londonjazz Lira Gillar

Zara McFarlane

Songs of an unknown tongue 

Skivbolag: Brownswood
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De jamaicanska och karibiska rötterna lyser klart på Londonbaserade sångerskan Zara McFarlanes nya album. Bland annat reste hon till Jamaica för att studera öns folkmusikaliska traditioner. Något som hörs i låtar som den röstekvilibristiska Run of your life eller den dubbiga Roots of freedom. Men musiken är inte bara bakåtblickande, här finns en starkt futuristisk framåtblickande känsla. Future echoes, som en av låtarna heter.

För McFarlane är i sanning en musikalisk upptäcktsresande. Producenterna Kwake Bass och Wu-Lu hjälper henne med scenerierna under resans gång. Songs of an unknown tongue bjuder en tilltalande tripp, utan skyddsnät men presenterad med tryggt varsam hand. Zara McFarlanes fantastiska röst och de snygga harmonierna vävs samman med ett ackompanjemang som även andas modern soul/r&b, jazz och inte minst den afrikanska diasporan. Elektroniska ljudlandskap möter akustiska ljud – och så den där rösten.

Ett atmosfäriskt spår som Native nomad hade exempelvis varit given i en uppdaterad version av radioklassikern Eldorado. Saltwater är en annan atmosfärisk sak som överbryggar de flesta genrer. Everything is connected, som det inledande spåret heter. Bra musik är bra musik helt enkelt, och Zara McFarlane lär inte vara särskilt ”unknown” för andra än konnässörerna särskilt länge till.

 

Annonser