Skivrecension

Some of them were never unprepared
Nutida gruppmusik

Alex Zethson Ensemble

Some of them were never unprepared

Skivbolag: Thanatosis/Relative Pitch
Format: LP/CD/DL / alexzethson.bandcamp.com
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Pang, musiken går igång direkt. Kraftfullt, starkt framåtriktad, men utan att riktigt förflytta sig. Ett enkelt ramverk som upprepar sig. På en nivå rask i tempot, på en annan rister och vrider musiken sig långsamt och till synes slumpmässigt. Den yttre formen är lätt att uppfatta, men man måste lyssna noga för att uppfatta att berget rör sig. Små ljud, små förändringar. Det är inte inpass i luckor som lämnats eller bäddat för någon turordning, mer som ett berikande, rent av något som skulle kunna genereras ur klangmassan av en inre nödvändighet.

I ensemblen: Alex Zethson, Karin Ingves, Anton Toorell, Giannis Arapis, Kasper Agnas, Elsa Bergman, Torbjörn Zetterberg, Leo Svensson Sander, My Hellgren, Josefin Runsteen, Anna Lindal, Andreas Hiroui Larsson, Niclas Lindström. Två pianon, tre gitarrer, två basfioler, två cellor, två fioler, trummor, gongar, shaker. 

Some of them were never unprepared består av två delar på sexton sjutton minuter, där den första har en något mer bestämd form, gamelan-liknande klanger som är väldigt ”på”, ett snabbt snurrande hjul, lite eftertanke och sedan än mer fart. Kanske kan man säga maxad minimalism? Den andra delen är något lösare i konturerna, stråkar sågar och sågar och sågar, omgivningen ljusnar en smula, och musiken börjar vartefter sjunga. En avslutning och en början? Fascinerande.

Annonser