Skivrecension

Som en faldskærm
Jazz och folk

Hvalfugl

Som en faldskærm

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att låta olika genrer korsbefrukta varandra kan få helt olika resultat. Ibland är det som om delarna lever sida vid sida och man kan tydligt höra de olika stilarna, parallellt. Sedan finns exempel på när genrer sammansmälter och det är svårt att i efterhand härleda och sönderdela de olika stilarna. En syntes.

Så är det med trion Hvalfugl. Musiken de skapar är på sätt och vis lika delar jazz och nordisk folkmusik, men vad som är vad kan inte klart sägas. Även samspelet i gruppen kännetecknas av sammansmältande, trion blir till en organism där man inte självklart kan avgöra vilket instrument som har huvudrollen, och inte sällan spelas låtarnas huvudteman unisont innan stämmorna delas upp. 

Trion består av Jeppe Lavsen på elgitarr, Anders Juel Bolhult på kontrabas och Jonathan Fjord Bredholt som växlar mellan piano och harmonium. Det finns ett attraktivt lugn över spelet, musiken får den plats den behöver och utvecklingen i låtarna har ett naturligt flyt som är skönt att ta del av. Som en oas i en informationstät samtid, där man verkligen kan hämta kraft. En skiva att återkomma till många gånger!

 

Annonser