! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Seggae

Noukilla

Soley

Skivbolag: Naxos World
Recenserad av: Linus Fröbom
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På den lilla ögruppen Mauritius, öster om Madagaskar, har den hypermoderna musikgenren seggae växt fram under de senaste trettio åren. Precis som namnet antyder är seggae ett slags fusion mellan reggae och Mauritius traditionella sega-musik som i sin tur är en dansant och perkussiv musikgenre som skapades och spelades av slavar och som kom att vara förbjuden att framföra fram till landets självständighet 1968.

Noukilla med frontfiguren Gilbert Kuppusami i spetsen har på albumet Soley elegant synkroniserat ihop det gamla Mauritius med det nya genom att blanda sega, seggae och slängt på en gnutta högexplosiv jazz.

Skivan är välproducerad och välspelad och man kan stundtals förundras över de snabba avancerade tempoväxlingarna. Gilbert Kuppusamis breda sångregister har en mycket passionerad och tilltalande klang och trots att sången framförs på kreol-franska kan man på något sätt forfarande ta till sig texterna. Titelspåret Soley är albumets absoluta höjdpunkt. Låten har en otrolig energi och några riktigt läckra solofraser. Bland annat Jalill Auckbaraulles lekfulla marimbaspel som kommer med en sådan otrolig glädje. Man kan inte annat än le när man hör låten.

Annonser