! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Indisk sarod

Alam Khan

Solace

Skivbolag: Worlds Within Worlds
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alam Khan bär på ett tungt musikaliskt arv efter fadern Ustad Ali Akbar Khan (elev hos Alam Khans farfar samtidigt med legenden Ravi Shankar). 

Familjens instrument är sarod, det lutliknande indiska stränginstrumentet som tävlar med sitar om att vara det viktigaste stränginstrumentet i indisk musik. Skivan innehåller bara tre spår och det är enbart Alam Khans sarod man hör, därigenom är det en mycket avskalad produktion och det kan skrämma bort en del lyssnare. Men för den som letar efter indisk musik som söker inåt i själen erbjuds här tre alaps (den första, rytmfria och långsamma delen av en traditionell indisk konsert) med ett sällsynt djup i de sökande tonerna. 

Alam Khan släpper här sin femte skiva och visar att han tar uppgiften att förvalta arvet efter sin far på största allvar. När många indiska musiker fusionerar och hittar snabba vägar till en större publik (Alam Khan har också själv i någon mån gjort så tidigare), då prioriterar han här att anknyta till traditionen och litar på att den har en inneboende styrka som står över tidens tand. En välbehövlig skiva i denna oroliga tid.

Annonser