! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkpop med motsatser: drag och vemod Lira Gillar

Valkyrien Allstars

Slutte og byne 

Skivbolag: Grappa                             
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det nya albumet av norska Valkyrien Allstars är rätt stillsamt och dämpat men på några spår hettar det till. Ikke no å spare på har starka trummor och sång både av den karismatiska Tuva Livsdatter Syvertsen och av killarna i bandet. Soundet är spännande, ett snabbt, rytmiskt tempo med psykedeliska inslag. Här vill man gärna dra till dansgolvet.

Titellåten Slutte og byne är dammig ökenblues i början, tunga grooves som efter introt byts mot klarare rock. Midtstripa har en mycket smittande melodi som får en att rycka på överkroppen: smattrande trummor, syntar och Tuvas fina sång som hon kan variera efter vad tillfället kräver. Inte att glömma hennes hardingfela.

Och de andra i bandet – Erik Sollid, Magnus Larsen Jr och Martin Langlie –  gör sitt på bland annat banjo, mandolin, kontrabas och tenorgitarr. Många strängar blir det. Albumet har flera stillsamma, avskalade ballader som är ljusare i tonen och balanserar det mörka och tyngre i ljudbilden. Vemodet finns där men också humorn. Ett precis så intressant album som man kunde förvänta sig av just det här bandet.

 

Annonser