! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bitterljuv vistradition

Damir Imamović

Singer of tales

Skivbolag: Wrasse
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Damir Imamović album Singer of tales är en samling traditionella sånger från Bosnien-Hercegovina med mycket hjärta och smärta. Att bara kalla det här för Balkanmusik skulle bli alltför trubbigt, då tänker många kanske på den mer kända bröllops- och festmusiken som ofta hörs.

Nej, här är det vemodet, den själfulla sången, de intrikata melodislingorna och berättelserna och poesin som är det viktiga. Musiktraditionen kallas sevdah och Damir Imamović har vuxit upp i en musikalisk familj där farfar lär ha varit den mest kända sevdah-sångaren på sin tid i det forna Jugoslavien och även pappan var en känd musikprofil.

Bara det att traditionella sånger bevaras för eftervärlden är beundransvärt. Och att Imamović sedan tolkar låtskatten på ett så personligt och lättillgängligt sätt, det gör inte saken sämre. Sången har den där sköna okonstlade klangen – det kommer från hjärtat. Själv spelar han gitarr och ett slags luta som kallas tambur och tillsammans med en trio duktiga musiker på kontrabas, violin med mera så blir det ett lätt och luftigt sound.

Det finns likheter med många vemodiga musikstilar världen över, exempelvis fado och tango – och inte minst i Sverige har vi ju en fäbless för bitterljuva folkvisor.

Men nu pratar vi sevdahmusik och överallt i världen har det även historiskt sett pågått migration. Så därför finns på skivan även en sefardisk sång på det antika judisk-spanska språket ladino. Och för att ge ett exempel på en textrad om olycklig kärlek citerar jag: ”När din mor födde dig och gav dig ett liv i denna världen, så gav hon dig inte ett hjärta att älska en annan med”. Aj aj aj!

Annonser