Skivrecension

Silent tears – The last Yiddish tango 
Vittnesbörd Lira Gillar

Payadora Tango Ensemble

Silent tears – The last Yiddish tango 

Skivbolag: Six Degrees
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Den här Toronto-baserade tangoensemblens senaste album har redan toppat World Music Charts Europe, och det med rätta. För det här är passionerad musik med stort hjärta och mycken känsla att bjuda på. Musikerna på skivan har vunnit flera priser och spelar alla med precision och fingertoppskänsla. Albumets tangomusik framförs medelst fiol, bandoneón, dragspel, piano och kontrabas, och har ett djup och en botten som vi sällan får oss till livs.

Sångerna är baserade på vittnesmål, dikter och andra skrivna dokument av polska kvinnor som under Förintelsen utsattes för sexuella övergrepp, tvångssterilisering och inhumana mänskliga experiment. Fem av dem är skrivna av den numera i Toronto bosatta författaren Molly Applebaum, som i sin ungdom under kriget grävdes ned under jorden, i en trälåda under en lada i polska Dabrowa.

Fantastiska sånginsatser av Olga Avigail Mieleszczuk, Aviva Chernick, Lenka Lichtenberg och Marta Kosiorek, som lämnar mig helt hänförd. Rent knäckande, faktiskt. Precis som de minnen och händelser som beskrivs i låttexterna är det här en musik du inte glömmer i första taget.


Fler recensioner

Annonser