! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hanukkah

Yale Strom’s Broken Consort

Shimmering lights – Hanukkah music

Skivbolag: Arc Music
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 16 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Min bild av hanukkah är det som Adam Sandler drev om i sin ungdom. Och som ibland skojas om i tv-serien South Park. I själva verket är det en judisk högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tevet (alltså vid nymåne i november/ december). Det man firar är minnet av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f Kr. Hanukkah brukar ibland felaktigt sägas vara ett alternativ till den kristna julen (detta missförstånd beror nog på att bägge högtiderna inträffar ganska nära varandra).
Yale Strom är en amerikansk mångsysslare som förutom att vara musiker skrivit flertalet böcker samt gjort pjäser och filmer. Han intresserar sig särskilt för musikhistoria kring klezmer och närliggande genrer. Nu har han botaniserat bland både gammal traditionell och nyskriven musik som brukar spelas kring just hanukkah från hela världen.
Som så ofta gällande Yale Strom är denna skiva intressant, inte minst ur ett pedagogiskt och musikhistoriskt perspektiv. Musikaliskt medryckande dessutom. Men det är mer hjärnan än hjärtat som går igång här.

Annonser