! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kvartettjazz

Weissglas, Henryson, Backenroth, Ekberg

Seven songs from the 70’s

Skivbolag: Nilento Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fyra musiker har gått samman i det här projektet, att spela jazzlåtar från 1970-talet. Det är kanske inte det decennium man i första hand tänker på när det gäller jazz. Men vi var nog många som började lyssna på jazz då. Och det gjordes otroliga mängder jazz av högsta angelägenhetsgrad under decenniet, de mest kända med elektrifierade instrument.

Den jazz som hörs på skivan förknippar jag dock inte så mycket med 1970-talet, den låter snarare rätt nutida, även om låtarna kommer från just 1970-talet och från några av decenniets stora, bland annat Chick Corea, Sonny Rollins och Wayne Shorter.

Sättningen är lite ovanlig med Svante Henryson på cello, som har rollen som saxofonisten brukar ha, han spelar många av låtarnas teman och får ymnigt med soloutrymme. Bakom trummorna hörs Joakim Ekberg i tajt och stadigt samarbete med Hans Backenroth på kontrabas. Slutligen hörs i en relativt fri roll Erik Weissglas på gitarr med såväl en hel del komp som solospel. Kvartetten bygger upp låtarna i fina stämningar och med många finesser, de växlar organiskt mellan soloinsatser och lyhört gruppspel.

Annonser