! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Taube

William Clauson

Serenaden i Prästgatan

Skivbolag: Svensk Musik Kultur/Universal
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 11 mar 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den förhållandevis nyligen avlidne och på sin tid oerhört populäre vistolkaren William Clauson föddes i Ohio 1930 men ägnade livet åt att se sig om i världen och hämta inspiration från andra länders och världsdelars musikkultur, precis som Evert Taube vars visor besjungs på denna muntra musikutgåva. Det stillsamma och mollstämda lyser nästan med sin frånvaro och inte är jag ledsen för det. Det gör att det blir en kvalitetsmässigt jämn skiva och uppmuntrar till mednynnande – det rycker i benen av de latinska rytmerna. Det fanns nog en hel del mariachimusik i Clausons ryggmärg.
Harry Arnold var arrangör och orkesterledare av inspelningen när det begav sig 1963. Tyvärr saknas information om musiker, där är nämligen några som sticker ut, exempelvis en harpist. Möjligen är det Sergio Cuevas som senare gjorde en egen Taubeskiva. Harry Arnold var uppenbarligen en påhittig arrangör och arren gränsar ibland till det väl kitschiga men samtidigt är det ju lite kul med något annat än de sofistikerade versioner som Sven-Bertil bjudit på de senaste åren.
Clausens Taubetolkningar har ändå viss likhet med sonen Taubes: större orkestrering och eget gitarrkomp, men Clausens sångröst är lite mer åt operetthållet. Jag har lite svårt för det men vänjer mig och ibland passar det bra, som i Fritiof Anderssons polka, en gammal favorit där melodin delvis är hämtad från Vita Hästen, har jag för mig.
Vissa låtar på skivan är extremt uttjatade, men på något vis har de ändå en fräschör som räddar tolkningarna, mycket tack vare Arnolds arr. Ovan nämnda polka har ett Tyroleninspirerat arrangemang, vilket är lite kul och passar till operettmelodin. Allra kitschigast är Serenaden i Prästgatan med cocktailorgel som dominerande instrument och en damkör som låter som om den kommer direkt från inspelningen av Lady och Lufsen på julafton.

Annonser