Skivrecension

Sentiment
Jazz

Nezelhorns

Sentiment

Skivbolag: Barefoot Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För åtta år sedan stötte jag på Nezelhorns i den liveinspelade skivan In An Elephant String, och tilltalades av den lika särpräglade som färgstarka jazz denna skandinaviska kvintett åstadkom. Nu är gruppen tillbaka, och precis som på föregångaren är det danska saxofonisten Nana Pi Aabo Larsen och svenske trombonisten Petter Hängsel som står bakom låtarna; fem mer fritt utmejslade stycken av Aabo Larsen och tre något mer strukturerade av Hängsel.

Tillsammans med Aabo Larsen och Hängsel utgör norske trumpetaren Erik Kimestad den starka solistfronten i kvintetten, som Johannes Vahts på bas och Kristoffer Rostedt på trummor ger effektiv stadga åt.

Inledande stycket Frontless är kraftfull jazz enligt mönstret där ensemblespel inramar solon av i tur och ordning Hängsel, Aabo Larsen och Kimestad. Om Nana Pi Aabo Larsens solo här sticker ut med sin frispråkighet är det ingenting mot hennes råa tenorspräck i låten Sentiment, som tillsammans med den behagfullt lunkande balladen The worst case scenario, den rappt yxiga Red ballet shoes – med fint trumpetspel från Kimestad – och Hängsels avslutande stycke Långsamt hänger kvar längst och mest från ett album som bäddar in den ofta frispråkiga musiken i intrikata arr.

Annonser