! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folk/americana

Eliza Gilkyson

Secularia

Skivbolag: Red House Records/Compass records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hon har ett tjugotal album bakom sig, Eliza Gilkyson, men har förblivit en doldis. Hon debuterade redan 1969 men väntade tio år till innan skivkarriären fortsatte, och sedan dess har det kommit en strid ström av album, även om pausen sedan 2014 års The nocturne diaries är bland de längsta i hennes karriär.
Eliza Gilkyson är en kreativ artist och högt aktad hemma i Austin, Texas, med omnejd. I Sverige kanske hennes bror Tony Gilkyson är mer bekant, efter en lång karriär i band som X och Lone Justice. Ändå har Eliza Gilkyson varit Grammynominerad två gånger och har fått höra sina låtar bli tolkade av namn som Joan Baez, Bob Geldof, Tom Rush och Rosanne Cash.
Secularia gästas av Shawn Colvin, gospelsångaren Sam Butler och den nu bortgångne Jimmy LaFave. Skivan tillhör faktiskt de starkaste alster jag hört från Eliza Gilkyson. Djupt rotad i nordamerikansk folkmusik försöker hon sig på en egen vinkel på religion, troende och spiritualitet. Ämnen som är nog så svåra att göra rättvisa och att behandla på ett sätt som inte ger en fadd bismak. Att Eliza Gilkyson lyckas så bra är bara ännu ett bevis på hennes storhet, i det lilla.

Annonser