Skivrecension

Sea song sessions
Sjövisor

Sea song sessions

Sea song sessions

Skivbolag: Topic
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Martin Ljung sa en gång, i monologen Bertram Fnykström som tonsättare, ”Varför skrivs det inte en komposition of havets folk och deras liv och problem? En visa om sjömän?” För de länder som bildar den brittiska övärlden, med en historia som inkluderar pirater och stora sjöslag, har den typen av kompositioner snarast varit en självklarhet.

När Jon Boden (fiol, concertina, piano, gitarr, banjolin), Seth Lakeman (fiol, viola), Ben Nicholls (ståbas, banjo, gitarr, slagverk, mungiga, bastrumma), Emily Portman (harmonium, banjo, farfisaorgel, concertina, ukulele, piano) och Jack Rutter (bouzouki, gitarr, harmonium, munspel) 2021 fick en förfrågan från Folkstone Festival att sätta ihop ett program med sånger om just havets folk, hade de inte precis lite material att välja på. Men valde att koncentrera sig på sånger från sina befintliga repertoarer.

Skivan består av tolv sånger, huvuddelen traditionella, en av Jon Boden och en av Lal Waterson och Oliver Knight, och en instrumental låt av Seth Lakeman. Artisterna bemannar huvudmikrofonen på två spår var (Boden och Portman har tre var), och ackompanjerar och körar åt varandra.

Det är inte de mest vanliga och självklara sångerna man har valt, men där man känner igen sångerna har de omarbetats till en mer personlig framtoning. Några gånger är det stiltje, men mestadels slår de emot en som en fräsch och stärkande vind.


Fler recensioner

Annonser