Skivrecension

Sápmi
Vokalt

Erik Westbergs Vokalensemble

Sápmi

Skivbolag: Swedish Society
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Sápmi, med undertiteln Rájáheapme – Gränslöst – Boundless, är ett samarbete mellan den sexton sångare starka Erik Westbergs Vokalensemble (som firar 30-årsjubileum 2023) och en rad samiska artister. Frode Fjellheim, Katarina Barruk och Johan Märak har jobbat nära vokalensemblen för att åstadkomma detta välljudande verk, inspelat i Piteås konserthus eget Studio Acusticum. Där finns en i sanning fantastisk ljudbild och akustik.

Målet har varit att skapa musik som ”speglar vår mångkulturella region och som lyfter en av våra nationella minoriteter”, som konserthuschef Roger Norén uttrycker det. Och det har de lyckats med. Även om albumet i vissa partier är nog så krävande för en strölyssnande provsmakare.

Vid mer ingående lyssning framträder ett komplext, mångfacetterat verk. Jojken och de samiska traditionerna möter körkulturen på ett sömlöst men smidigt broderat vis. Kristin Boussard tonsätter texter av flera samiska poeter. Frode Fjellheim från bandet Transjoik är även kompositören av inledningstemat i Disneyfilmen Frost, men här finns inte så mycket känsla av animerad film. Det är mest bara vackert, på ett mer naturligt sätt. Även om det gärna blir filmiskt, också. Smaka bara på en titel som Mov aalhtere vaerine tjuavka (”Mitt altare är fjället som skiner”).

Cd-häftet rymmer kommentarer, sångtexter samt biografier på engelska och nordsamiska.


Fler recensioner

Annonser