! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Arkivfynd

Léve Léve

Sao Tomé & Principe sounds (70s-80s)

Skivbolag: Bongo Joe
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I jakten på svängig musik från de forna portugisiska kolonierna i Afrika har turen kommit till Sao Tomé & Principe, två öar i Guineabukten som sällan hamnar i det vanliga nyhetsflödet. I mitten av 1970-talet blev landet självständigt och i dag lever det runt 200 000 personer på öarna (Sao Tomé är den mest befolkade ön, Principe har en mer kuperad terräng), som är en hyfsat stabil demokrati.

Musiken som växte fram på 1970- och 80-talen var en mix av i huvudsak musik från närliggande områden (Angola, Kongo, Kap Verde) och karibisk och brasiliansk musik. Framförallt tänker jag på angolansk populärmusik, med språkliga likheter såväl som instrument (”gurkan” dikanza). Många av banden på samlingen är dock elektrifierade conjuntos, grupper med sång, elförstärkta instrument och ett batteri av slagverk. Africa Negra, som har med tre låtar, är kraftigt påverkade av rumba/soukous. Låtarna med Pedro Lima, Conjunto Mindelo och Conjunto Equador är några andra favoriter.

Låtarna går väl mycket in i varandra, grupperna har snarlika sound, men självklart är det en volym med ett stort värde. Musiken från Sao Tomé & Principe har aldrig dokumenterats på ett liknande sätt tidigare. 

Annonser