Skivrecension

Sångövningar / Opus tve
Fria duetter

Martin Küchen
 & Anders Lindsjö / Martin Küchen & 
Mattias Risberg

Sångövningar / Opus tve

Skivbolag: konvojrecords.bandcamp.com
Format: CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Parallellt med duovinylen Thunder before lightning (Clean Feed) med slagverkaren Michaela Antalová och en digital utgåva med Ola Rubin som bBb duo (och i väntan på ett soloalbum, ett album med Trespass Trio och ett med Angles 9 som är färdiga för utgivning under 2022) är den driftige rörblåsaren Martin Küchen aktuell med ytterligare två duoalbum som båda grundas på fri improvisation och interaktion, men ändå skiljer sig rejält åt.

Skivan med gitarristen Anders Lindsjö går i samma oräta fotspår som på duons förra skiva The stork & the chimp (Konvoj), vilket innebär nära kommunikation mellan de båda på en färd genom åtta nummer som inte viker undan det minsta för taggar och snår. Men samspelet mellan Küchens sopranino och Lindsjös akustiska gitarr är avgjort själsbefryndat och präglat av såväl lågfrekvent energi som intensiv lyhördhet.

Musiken på albumet med Mattias Risberg, som spelades in redan 2018, är av mer varierat slag och fångar också intresset i högre grad. Risbergs spel på både preparerad och icke preparerad flygel utgör en härlig kontrast till Küchens rått besjälade spel på tenor och sopranino, och resulterar i musik fylld av spänning och överraskningar. Av de åtta kompositionerna är det framför allt Dag 5 med sin enträget pumpande puls och den smått komiskt obändiga jazzpastischen Dag 7 som sticker ut mest. Men samtliga låtar här är bärare av en högst fascinerande egenart.

Annonser