! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Känsliga sånger

Lisa Lestander

Sånger från norr II

Skivbolag: Westpark Music
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lisa Lestander är en av medlemmarna i vokalgruppen Kraja. Nu tar hon nya tag i ett eget projekt med sånger från nordligaste Sverige. Till sin hjälp har hon de känsligaste av musiker, Mats Öberg, klaviatur och Jonas Knutsson, saxofon. Tillsammans levererar de storslagen musik och lyrik. I bröllopsvisa efter Rut Alenius, Sorsele tecknas den smärtsammaste av kärlekssagor i ett skillingtryck från 1865. Evighet efter Margareta Holmgren, Holmön, är ett fint exempel på nyskapande genom att sammanfoga verser från flera psalmer och skapa nytt.
Lisa sjunger Pingelin, efter Lisa Johansson-Sandberg. Lisa var från Idvattnet i Vilhelmina. Hon föddes som oäkta och växte upp under svåra förhållanden. Min far Arne föddes i samma by och tvingades lämna hemmet vid nio års ålder. Svälten var hela tiden nära. Min faster Ruth växtfärgade och gjorde ulltavlor som Lisa lärt henne. Lisa Johansson var ett levande minne av det hårda livet som nybyggare.
När Lisa Lestander sjunger kolocken Pingelin så gör hon det varsamt som en vaggvisa. Rösten vandrar försiktigt på nattgammal is, Mats Öberg spelar spinett och klavikord likt sakta fallande snöflingor. Idvattnet var den fattigaste byn i den fattigaste socknen i den fattigaste delen av landet. Nu har byn fått en vacker gåva av Lisa Lestander, Mats Öberg och Jonas Knutsson.

Annonser