! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Frijazz med låtarna i centrum

Nacka Forum

Så stopper festen

Skivbolag: Moserobie
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När tjugoårsfirande kvartetten Nacka Forum står på scen kan nästan vad som helst hända, men här på gruppens sjätte skiva är låtarna betydligt kortare och mer kärnfulla. Inledande One, two, three o’clock är skönt groovig innan blåssolona av Jonas Kullhammar och Goran Kajfeš sticker iväg i intensitet. Epilog (som märkligt nog återfinns halvvägs in på skivan) har en närmast ödslig melodi, och Gonglåt från Orminge har en dyster blåsduo över en mörk vägg av lågt mullrande gongar och kontrabas.

I den smått stökiga Big L dubblerar trummisen Kresten Osgood på brummande orgel, och Goran Kajfeš låt Tigray verkar inspirerad av den psykrock han brukar släppa fram i sitt band Subtropic Arkestra. Allra bäst är Reboleira av Johan Berthling, där kompositören spelar den vackra melodin solo på kontrabas, och där Kullhammar även lägger ett fint fagottsolo.

Det är inte direkt om varje frijazzskiva det kan sägas att det största fokuset läggs på melodierna, men så är det här. Och med så skickliga melodisnickrare som kvartetten är så är det verkligen inte fel. Men med det sagt sitter det inte heller fel när de sätter igång ett närmast brutalt snabbt sväng eller brötar loss, för även det sitter som gjutet.

Annonser