! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Schlagerhistoria

Diverse Artister

Så började det

Skivbolag: Vax/Naxos
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 5 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Lasse Zackrisson förtjänar någon form av musikarkeologisk bragdmedalj för samlingen Så började det. Den rymmer fyra cd med nittioen inspelningar från åren 1910–1958. Att skramla ihop så mycket svensk populärmusik är kanske inte en bragd i sig, men Zackrisson har letat upp de allra första inspelningarna med de centrala artisterna.
Det kan te sig kuriöst. Blott en arkivarie kan fascineras av Robert Brobergs övervåld mot Wabash Cannonball. Men vi får också roligare kuriosa som Monica Zetterlunds inspelningar från Köpenhamn 1957. De gavs då ut som vykortsskivor. Och Ann-Louise Hansons skivdebut som tolvåring var sällsynt mogen.
Hela boxen blir en kavalkad över ett halvt sekel svenskt schlager- och revykunnande: från Ernst Rolf via Ulla Billqvist och Thory Bernhards till Towa Carson, Östen Warnerbring, Lill-Babs och Jan Malmsjö. Personliga favoriter som Britt Damberg finns med. Hennes schlager i New Orleans-ram är fortfarande suveränt bra. Och Sonya Hedenbratt var på sin debutskiva Aba daba (The aba daba honeymoon) redan en mycket fin sångerska.
Men metoden är vansklig. Flera debuter är ganska bleka i förhållande till vad som skulle komma. Sven-Bertil Taube var inte en artistiskt mogen sextonåring. Hans trevande tolkningar av pappa Everts sånger är inte i närheten av Gustaf Torrestads Sjösala vals. Samtidigt innebär urvalsmetoden att utgåvan inte blir en förutsägbar hitkavalkad.
Så visst är den värd en plats i hyllan, trots att Cacka Israelsson inte finns med.

Annonser